banner web PDTS 2018 RESIZE 2

Soalan Lazim

FAQs - Soalan Lazim
 • Terdapat 13 DUN yang terletak di Daerah Seremban
 • Di daerah Seremban terdapat 8 mukim iaitu Mukim Seremban, Mukim Rasah, Mukim Rantau, Mukim Labu, Mukim Setul, Mukim Lenggeng dan Mukim Pantai.

  Sistem e-Kasih ialah satu sistem pangkalan data keluarga miskin yang diwujudkan di peringkat nasional bagi membantu merancang, melaksana dan memantau program kemiskinan.

  Mereka yang layak dan dimasukkan ke dalam eKasih adalah isi rumah yang mempunyai pendapatan kurang daripada RM1,000 sebulan di kawasan luar bandar dan RM 1,500 di kawasan bandar. 

  Pendaftaran atas talian (online) boleh dilakukan dengan melayari laman sesawang www.ekasih.gov.my atau mengisi borang pendaftaran ringkas yang boleh didapati di Pejabat Daerah dan Tanah Seremban, Bahagian Pembangunan Daerah.

  Bil cukai tanah tidak sampai ke rumah kerana alamat yang diberikan kurang lengkap. Bagi sesetengah kes, alamat tidak diberikan dan menyebabkan kesukaran untuk pentadbiran ini menghantar bil tersebut. 

  Boleh, dengan syarat borang yang berkenaan diisi di Pejabat Tanah.

  Pembayaran cukai tanah boleh dilakukan melalui tunai, cek, bank draft, wang pos, serta melalui laman web yang disediakan. 

  Pautan Agensi

  nslogo small
   

  Capaian Pantas

  sub menu2 handshake
  Statistik online
  tatacara
  Arkib elektronik
  direktorI